Belastingservice voor Ouderenbonden ook in 2021:

 

Wat is de belastingservice voor ouderen?

De belastingservice is een dienst voor senioren van 65 jaar en ouder met een laag inkomen, opgezet door de gezamenlijke ouderenbonden van Nederland, waaronder KBO-Brabant. Zij kunnen hulp krijgen bij hun aangifte, bij een verzoek om teruggave inkomstenbelasting of bij het aanvragen van toeslagen. In Noord-Brabant werken ongeveer 600 vrijwillige belastinginvullers.

 

Waarom een belastingservice?

De belastingservice voor ouderen bestaat al ruim twintig jaar. De service is opgezet omdat bleek dat veel ouderen geld van de belasting terug konden krijgen, maar geen verzoek tot teruggave indienden. Zij wisten niet dat zij geld terug konden krijgen of vonden het teruggaveformulier te ingewikkeld.

Ook het doen van aangifte vinden veel senioren ingewikkeld. Aangifte moet gebeuren via internet. Heel veel senioren hebben geen internetaansluiting of kunnen met een computer niet werken. Daarom helpen de vrijwillige belastinginvullers senioren bij hun aangifte. De belastingservice voor ouderen helpt ook bij het aanvragen en/ of  wijzigen van de zorg- of huurtoeslag.

Hoe groot de behoefte is aan deze ondersteuning, blijkt wel uit het aantal aangiften dat de belastingservice over het jaar 2019 verzorgde. In dat jaar hielpen de belastinginvullers in Noord-Brabant bij meer dan 20.000 aangiften voor ouderen. Daarnaast kregen ruim 2.000 ouderen hulp met hun aanvraag of wijziging van de huur- en/of zorgtoeslag.

 

Wie kunnen van deze belastingservice gebruikmaken?

De belastingservice is er voor alle senioren van 65 jaar en ouder met een laag inkomen. De bruto inkomensgrens die geldt voor alleenstaanden is maximaal € 35.000 per jaar. Voor gehuwden of samenwonenden is dit bedrag maximaal € 50.000.

 

Wat doet Stichting VBOB?

Stichting VBOB zorgt voor de provinciale afstemming tussen de afdelingen van de ouderenbonden. Zij verzorgen de opleiding van startende belastinginvullers en de jaarlijkse bijscholing  voor ervaren belastinginvullers. Ook vormt Stichting VBOB het centrale punt waar de belastinginvullers en de afdelingen met hun vragen terecht kunnen.

Dit alles gebeurt in nauw overleg met het landelijk projectteam dat de contacten met de Belastingdienst onderhoudt en de afstemming tussen de provinciale bonden regelt. De Belastingservice is in principe gratis. Wel kunnen onkosten, zoals reiskosten en kopieer- en printkosten in rekening worden gebracht  Vraag gerust vooraf naar een indicatie van deze kosten.

De belastinginvuller komt bij u thuis, of u wordt gevraagd om langs te gaan tijdens een inloopspreekuur.

De belastinginvullers moeten zich legitimeren met een pasje, zodat u zeker weet dat u de juiste persoon voor u heeft. Uiteraard kunt u er op vertrouwen dat er vertrouwelijk wordt omgegaan met de informatie die u verstrekt.

 

(Alle hier vertrekte info is onderhevig een wijzigingen, vandaar ook ons voorbehoud omtrent het hier vermelde. Voor de laatste berichtgeving:  zie de website van de Belastingdienst)